India testközelből

india

View & Write

Nem kevesebbet akarok, mint megismerni a minket körülvevő világot – hiába kihívás; akár élethosszig tartó. Utazgatok – amikor csak tehetem – és fürkészem az embereket, kultúrákat. Másfél évtizede írok magam és/vagy mások szórakoztatására. A sajátos látásmódból és az írás iránti szenvedélyből született a szójáték; VieWriter – mert a lényeg nem az, hogy ki vagyok, hanem, hogy mit csinálok.

Azt hiszem, Ázsia-függő lettem. A nyugati civilizációból időről-időre el kell „menekülnöm” keletre, hogy újra önmagamra találjak, hogy „visszataláljak”.

Számos ázsiai országot megjártam, könyvet azonban csak Indiáról írtam ezidáig. Korántsem azért, mert a kedvencem, hanem azért, mert minden érzékszervemre hat egyszerre. Lehetetlen, hogy szó nélkül menjek el mellette, sőt. Gondoltam, ebből is írok majd egy rövidebb cikket, ahogy eddig, de rájöttem, hogy Indiát lehetetlenség beszorítani 3000 karakterbe. Így született a könyvem, amit most Nektek, „repjegyportálosoknak” ajánlok.

KÖZELSTÁVOL észak-indiai útinapló

 

Ha már jártál ott – azért. Ha nem jártál még ott, de tervezed – azért. Ha meg nem jártál még ott és nem is tervezed – azért.
Persze Indiára nem lehet felkészülni, akárhogy szeretnénk. Nem is kell. Hagyjuk az előítéleteket és -feltevéseket is.

Van, aki az egzotikumot keresi, van, aki nosztalgikusan vágyódik a ’60-as évek Indiája után, amikor tömegével lepték el az országot a hippik, divat lett jógázni, meditálni és gurukhoz járni. Van, aki a kalandot látja benne, valakit a szélsőségek, az ellentmondások országa érdekel, és akad olyan is, aki megundorodott a nyugati világtól, esetleg lelki megnyugvást remél.

Tény, hogy sokunkat vonz ez az ország különféle okokból. Engem is vonzott. Tudtam, hogy egyszer útra kelek. Tudtam, hogy látnom kell nekem is, hogy véleményt formálhassak róla.

Kedves ismerősöm, lektorom, Lehotka Gábor írja ajánlójában a könyvről:

„A szerző nem csoportos utazáson, és nem is a turizmus hátizsákos válfajával járta be Indiát. Úgy indult el, hogy egy keleti, férfidomináns társadalomban messziről jött nőként a saját elképzelése szerint térképezze fel a világ második legnépesebb és az egyik legszínesebb országát. Nem az útikönyvsorozatok mindent kipipáló tudatosságával, hanem a világra, más kultúrákra kíváncsi európai, és főként szabad szemmel. Ez adja a kötet érdekességét és intimitását.”

És egy vallomás: az út alatt beleszerettem „valakibe”. Úgy hívják: Himalája. Hozzá többször is visszatértem, igaz, nem India felől. (Következő könyvem többek között erről is szól, előkészületben: Kína – Tibet – Nepál útinaplóm.)

Végezetül álljon itt ízelítőül két részlet a könyvemből és egy kis válogatás a saját fotóimból.

„Hátborzongató vidékeken haladtunk át egy nyomvonalas, sziklafalból kihasított úton. Jobbra a toronymagas meredek szikla, ami bármelyik pillanatban leomolhat. Főként, hogy a monszunesőtől a meglazult talaj hajlamos csúszásnak indulni. Balra meredek, őrületes szakadék, korlát nincs. Néhol, ahol korábban leomlott sziklatömb torlaszolhatta el az utat, apró darabokra hasogatták a tömböt, és holmi szegélyfélét készítettek belőle az út mentén a szakadék felőli oldalon. A szikladarabkákat dróttal rögzítették egymáshoz, így együtt már nehezebben mozdultak el a helyükről. Ám ettől sem éreztem magam sokkal nagyobb biztonságban. Csak abban reménykedtem, hogy a rakományunk a tetőn egyenletesen oszlik el, valamint nem lesz szembeforgalom. Hiába reménykedtem.” (152/153.oldal)

„A civilizáció a nyakunkra nő, körbefon, megfojt. Ha fölé állunk, alattunk van, ha aláássuk magunkat, fölénk kerekedik. Itt csak annyi a civilizáció, amennyi muszáj. Épp elégséges az ivóvíz, tejet akkor lehet inni, ha megfejik a kecskét, néha van áram, néha nincs, de az élet így sem áll meg. Az alapvető szükségletek kielégítettek, a többi pedig rajtunk múlik − mire vágyunk és mennyivel érjük be. Ezen a helyen az ember igazán azt érezheti, hogy szerves része ennek a bolygónak, ahogy a növények és állatok is. Errefelé még nem szakadtak el olyan drasztikusan a természettől, mint Európában. A föld, a természet és az ember viszonya alapvető. Egyfelől ez kiszolgáltatottságot is jelent, de nem kellemetlenebb egy esős évszak, mint egy áramszünet alkalmával a metró alagútjában rekedni hosszú percekre unott arcú, közönyös emberekkel. Megszokás és választás kérdése.” (282/283.oldal)
(Médiamix Kiadó, Budapest, 2012, kartonált, 354 oldal, ISBN: 978-963-89699-0-3)

Olvashatod angolul és e-bookban is. Itt pedig követhetsz:
https://www.facebook.com/VieWriter/
A könyv kereskedelmi forgalomban nem kapható.
Megrendelhető: www.viewriter.hu
e-mail: mail@viewriter.hu